Koti, uskonto ja isänmaa – aina

Kokoomuksen arvopohja on perinteisesti ollut koti, uskonto ja isänmaa. Olen saanut ne evääksi jo äidinmaidossa ja ne sopivat arvopohjaani edelleen. Kodista lähtevät perusarvot, kristinusko on se pohja, josta me suomalaiset ja meidän kulttuurimme ponnistaa ja isänmaa on meille ykkönen. Arvot kestävät aikaa, vaikka niiden sisältö muuttuu ajassa. Arvo ilman merkitystä arjessa on sananhelinää.

Kodin määritelmä on tänä päivänä monimuotoisempi kuin mitä se isovanhempiemme aikana oli. Koti ei muodostu vain äidistä, isästä ja yhdestä tai kahdesta lapsesta. Koti on isolla K:lla myös yhden ihmisen koti, lapsen ja vanhemman koti, sateenkaariperheen koti tai maahanmuuttajaperheen koti. Koti on paikka, missä voi olla oma itsensä ja tulee hyväksytyksi ja arvostetuksi kodin turvallisessa ilmapiirissä. Kotoa opimme, miten toisia perheenjäseniä kohdellaan ja miten itse tulee kohdelluksi. Tämä päivänä kodeissa lasten ja nuorten mielipiteitä kuullaan aiempaa tarkemmin. Sillä on merkitystä. Lapset ja nuoret ovat viisaita ja oikeudentuntoisia. Vallankäyttö kasvatuksessa ole enää ole tätä päivää.

Uskonto on niin ikään moninaisempi käsite kuin aiemmin. Suomessa kristinuskon rinnalle on tullut vahvasti myös muita uskontoja. Kristinusko on kuitenkin se pohja jolle sivistyksemme ja kulttuurimme mukaan lukien koululaitoksemme perustuvat. Kristinusko on meissä, vaikka sitä ei aktiivisesti harjoittaisikaan. Itselleni kristinuskon tunnustaminen on vaivatonta ja luonnollista. Uskonto ei ole yhtä kuin instituutio. Uskonto voi olla myös uskoa tulevaisuuteen ja sitä me yhteiskunta tarvitsemme. Uskoa siihen, että huominen on parempi.

Isänmaa on ykkönen. Suomi on kotimaa ja jokaiselle suomalaiselle tärkein. Tunne näkyy Suomen voittaessa jääkiekon MM-kisat tai suomalaisten menestyessä maailmalla. Se on se tunne, kun sydän meinaa pakahtua ylpeydestä. Olen suomalainen. Me taistelemme Suomen puolesta, yhdessä. Ukrainan kriisin myötä suomalaisten maanpuolustushalukkuus on noussut. Vapaaehtoisille maanpuolustuskursseille on tunkua. Isänmaa ei ole itsestään selvyys. Saan työskennellä päivittäin Puolustusvoimille ja olen siitä ylpeä. Suomella on maailman parhaiten koulutetut ja osaavimmat sotilaat. Suomalaisilla ei ole mitään hätää. Isänmaa pidetään turvassa myös tuleville sukupolville.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *