Liikennevalot elintarvikkeisiin – kansanterveydenkulut kuriin

Törmäsin taannoin suomalaisessa automarketissa saksalaiseen suklaapatukka pussiin, jonka kyljessä oli elektroniikkalaitteista tuttua energialuokkaamerkintää muistuttava liikennevalotyyppinen merkintä A, B, C, D, E. Merkintä ilmensi erittäin selkeällä tavalla, kuinka terveellinen tai epäterveellinen elintarvike ravintoarvoiltaan oli kyseessä. Ilmeisesti Saksassa tällainen merkintä elintarvikepakkauksissa on yleinen.

Kokoomuksen vaaliohjelmassa yhtenä keinona lisätä valtion tuloja on esitelty paljon sokeria ja mahdollisesti myös rasvaa sisältäviä tuotteita koskeva terveysvero. Runsaasti sokeria sisältäviin tuotteisiin lisättäisiin vero, joka nostaa kyseisten tuotteiden hintaa merkittävästikin. Terveysverolla on tarkoitus ohjata kuluttajien elintarvikevalintoja terveellisemmiksi. Mielestäni terveysvero on vastuullinen. Pelkästään ajatellen kansanterveydellisiä kustannuksia, jotka terveellisemmillä elintavoilla, liikkumalla säännöllisesti ja syömällä terveellisemmin, olisivat vältettävissä, ovat miljardiluokkaa.

Päättäjät voivat säätää veroja, rakentaa liikuntapaikkoja tai asettaa peruskoulujen tuntikehykseen lisää liikuntatunteja, valistaa syömään terveellisemmin ja liikkumaan säännöllisesti, mutta vastuu valinnoistaan on lopulta yksilöllä itsellään. Yksilön valintojen helpottamiseksi ravintoarvoluokkamerkintä olisi kelpo keino.

Hyvä ja vastuullinen valinta edellyttää tietoa. Ravintoainetietoisuudesta hyötyvät kaikenikäiset. Lapset ja nuoret ovat tänä päivänä erittäin tietoisia esimerkiksi ympäristömerkinnöistä. Nuoret haluavat tehdä vastuullisia valintoja. Terveysveroperusteen kanssa linjassa oleva näkyvä merkintä elintarvikkeissa on selkeä tapa osoittaa kuluttajille, erityisesti nuorille kuluttajille, mikä valinta on terveellinen ilman, vaikeasti luettavan ravintoarvotaulukon syynäämistä. Nopeus ja helppous ovat tätä päivää. Runsaasti piilosokeria sisältävät tuotteiden, kuten jukurttien, välipalatuotteiden ja murojen kohdalla merkintä olisi erityisen tärkeä. Terveellisten vaihtoehtojen osuminen silmään olisi myös helpompaa. Pieni teko, suuren tavoitteen puolesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *