Koronapassi ja uusnormaali

Koronapassi on tarjonnut viime aikoina mahdollisuuden lähes normaaliin arkeen. Olemme saaneet harrastaa, kokoontua, viettää pikkujouluja ja matkustaa ulkomaille. Oikeanlaisen leiman passiinsa on saanut vähintään kahdella rokotusannoksella. Paljon on käyty keskustelua siitä, onko oikein, että ihmiset pakotetaan tai jopa kiristetään vastoin tahtoaan hakeutumaan rokotuksiin saadakseen validin passin ja statuksen ”kelpaan”. Tiedämme, että henkilö voi sairastua koronaan ja levittää virusta rokotuksista ja koronapassista huolimatta.  On perusteltua kysyä, kenelle saavutamme mielenrauhan ja turvallisuuden tunteen vaatimalla koronapasseja? Itsellemme? Päättäjille? Emme kenellekään? Ymmärrän nekin ajatukset, joissa koronapassi nähdään lupana levittää koronaa. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että koronapassi on mahdollisuus jatkaa uusnormaalia elämää. Jokaisella on edelleen valinnanvapaus rokotusten suhteen ja omaa harkintaa voi ja pitää käyttää, mihin tapahtumiin osallistuu, vaikka omaa koronapassin.

Kun mietitään laajemmin hetkeämme, mitä toimintojen sulkeminen jälleen kerran merkitsisi yksilöiden mielenterveydelle ja henkiselle hyvinvoinnille ja millaisia seuraamuksia sillä olisi yhteiskunnan tasolla, on ehdottomasti hyvä, että meillä on vaihtoehto. Jos vaakakupissa on jälleen kerran arjen lamaantuminen, harrastusten lakkaaminen, ravintoloiden sulkeminen ja kulttuuritapahtumien peruuttaminen, niin on todellakin loistava asia, että meillä on uusnormaali.  Koronapassi on tältä kantilta ennaltaehkäisevä keino torjua suluista seuraavaa pahoinvointia, yksinäisyyttä ja mahdollisuus turvata monelle ihmiselle toimeentulo.

Olen kiitollinen niille lukuisille henkilöille yhdistyksissä ja työpaikoilla sekä kaikille niille sadoille vapaaehtoisista ihmisille, jotka päivittäin kuuliaisesti tarkistavat passeja jäähalleilla, uimahalleilla ja konserttisaleissa, jotta arki voi jatkua uusnormaalina. Kovasti tsemppiä ja jaksamista. Olette mahdollistajia.  Lasten harrastuksissa vapaaehtoisvoimin hoidetut tehtävät ovat vetäneet vanhemmat tiukoille jo ennen passirallia ja nyt tehtäviä on yksi lisää. He suorittavat viranomaisen välikätenä tarkastuksia ja varmistavat, että vain ”turvalliset” henkilöt pääsevät sisään. Viranomainen ei voi siirtää todellista vastuuta itseltään vapaaehtoisille. Koronapasseja tarkastavat henkilöt ennalta ehkäisevät omalta osaltaan lasten ja nuorten pahoinvointia. Suuri kiitos Teille tästä työstä! Koronan ei saa antaa liikaa rajoittaa elämäämme. Olemme yhdessä suurempia kuin korona.

Katri Virkkunen, aluevaaliehdokas Pirkanmaa Kokoomus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *