Vastauksia apteekin hyllyltä

Välttämättä ei tule ajatelleeksi, että apteekki on itse asiassa usein lähin terveyspalvelu. Terveyspalvelut jaetaan terveyden- ja sairaanhoitoon sekä lääkehoitoon. Apteekit hoitavat julkista palvelutehtävää, avohoidon lääkehuoltoa. Sairaala-apteekit hoitavat sairaaloiden ja laitosten lääkehuollon. Apteekissa palvelee koulutettuja asiantuntijoita, joiden neuvoihin voi luottaa. Suomalaisista 93 prosenttia on tyytyväinen viimeisimpään apteekkikäyntiin. Kuulutko sinä enemmistöön?

Apteekit ovat pääosin henkilöyrityksiä. Apteekkarit maksavat keskimäärin 40 prosenttia veroja apteekin tuloksesta, mikä on tuntuvasti enemmän kuin oy-yrittäjillä. Verotusta ei ole mielestäni syytä nostaa ainakaan tasaprosenttina. Progressiivisen verotuksen mahdollisuutta voisi selvittää.

STM lausui 1.2.2023, että apteekkijärjestelmää tulee uudistaa hallitusti kokonaisuutena, eikä siitä voi irrottaa yhtä osaa. Olen samaa mieltä selvityksen kanssa. En kannata itsehoitotuotteiden tuomista ruokakauppoihin. Itsehoitotuotteiden käytössä tarvitaan usein neuvontaa, jotta vain koulutettu ammattilainen osaa antaa, jotta vältytään väärinkäytöksiltä. Apteekkien lääkeneuvonta säästävät vuositasolla noin miljardi euroa. Toimintaedellytysten heikennys vaikuttaa neuvontaan ja vaikuttavuuteen. Ilman henkilökuntaa ei ole neuvontaa.

Poliittisessa keskustelussa esille noussut apteekkisääntelyn purkaminen on jakanut mielipiteitä poliittisessa kentässä. Kokoomus on ollut sääntelyn purkamisen kannalla.  Lähtökohtaisesti olen vapaan markkinatalouden kannattaja, enkä kannata turhaa sääntelyä, byrokratiaa. Apteekkien kohdalla sääntelyn purkaminen ei helpota asiakkaiden arkea. Se johtaisi apteekkien kohdalla, yhdessä lääketaksojen leikkaaminen kanssa siihen, ettei syrjäseuduille enää löydy yrittäjiä apteekkiin. Pienet apteekit, kun hyötyvät vähän tai eivät ollenkaan kalliiden lääkkeiden verokevennyksestä.

Apteekki on valtion työväline kustannustehokkaan lääkehuollon toteuttamiseen. Järkevät lääkehoidot säästävät kustannuksia. Apteekkien toimintaa säännellään lupajärjestelmällä. Sääntely varmistaa mm. riippumattomuuden muista lääkealan toimijoista.

Apteekkitaloutta tulee uudistaa, mutta turvaten maankattava apteekkiverkosto, lääkitysturvallisuus ja rationaalisen lääkehoidon tuki.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *