Seniorit ovat voimavara

Julkaistu 24.3.2021 Pirkkalainen lehdessä, viikonvieraana

Valtaosa yli 65-vuotiaista ikäihmisistä voi hyvin ja osallistuu aktiivisesti yhteiskunnan toimintaan. Senioreista lähes kaksi kolmesta haluaisi tehdä ansiotyötä eläkkeellä. Ikäihmiset tekevät keikkatöitä ja sijaisuuksia. Oma isäni toimitti vielä 80-vuotiaana papin tehtäviä keikkaluonteisesti. Seniorit osallistuvat yhteiskunnan pyörien pyörittämiseen työelämän ohella kuluttajina, vapaaehtoistoiminnassa (perhekummina, kouluvaarina, päiväkotimummona, vanhusten lukuryhmissä, ulkoilutusapuna, talkootyössä), tukena ja apuna lapsille ja lastenlapsille, omaishoitajina, järjestötyössä sekä päätöksentekijöinä. 

Tiesitkö, että 65 vuotta täyttäneet ovat nuorten ohella kaikkein aktiivisin vapaaehtoistyöntekijöiden joukko? Senioreiden tekemän vapaaehtoistyön arvo oli vuonna 2018 kolme (3) miljardia euroa. (lähde: Vapaaehtoistoiminnan arvo, Jukka Hoffren, Kansalaisareenan julkaisu) Miettikääpä sitä! 

KAIKKIA ikäihmisiä ei saa niputtaa yhteen. Senioreiden ikähaarukka (65-105 v.) ja erot fyysisessä kunnossa ovat merkittävät. Osa tarvitsee paljonkin hoivaa ja apua. Seniorit ansaitsevat turvallisen asunnon, ympäristön, inhimillisen kohtelun sekä laadukkaan hoidon ja hoivan, kun niiden aika on. Pirkkalan Kokoomuksen vaaliohjelmaan on kirjattu: ”Pirkkalan väestön ikääntyminen on huomioitu päätöksissä. Palveluasuntojen määrää on lisätty, senioriasuntoja rakennettu ja kotipalvelua on tehostettu.” 

Miten Pirkkala voisi tulevaisuudessa mahdollistaa entistä paremmin Seniorit voimavarana? Tässä senioreita tulee kuulla ja osallistaa vaikuttavasti. Heissä on valtava potentiaali. Arvostus heille, jotka ovat rakentaneet Suomen hyvinvoivat kunnat omalla työllään. Seniorit, olette tärkeitä meille! PARASTA kuntavaaliehdokkaaksi asettumisessa on ollut mahdollisuus tutustua yhteiskuntaan näkökulmista, jotka eivät ole itsestään selvimpiä omassa lapsiperhearjessa. Se ei tee niistä yhtään vähemmän tärkeitä tai toissijaisia. Ei todellakaan! Seniorit ovat tästä yksi hyvä esimerkki. Seniorien arki ja sen laatu ovat tärkeitä teemoja Pirkkalan Kokoomuksen kuntavaaliohjelmassa. 

Toivottavasti kukaan ei ajattele, että seniorien arki ja asiat olisivat seniorien yksinoikeus. Mielestäni isoäiti-ikäinen voi osallistua varhaiskasvatusta koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon, jos omaa kokemusta ja mielenkiintoa. Miksipä ei myös nelikymppinen seniorien asioihin? Omat vanhempani ovat yli 80-vuotiaita ikäihmisiä. Heiltä olen saanut oppia ikäihmisten arjesta, ajatuksista ja tarpeista. Seniorit ansiotyössä, kuluttajina, isovanhempina tai tukena läheisilleen ovat hyvinkin läheltä koettuja teemoja. 

Osallistuin hiihtolomaviikolla Kokoomuksen Senioriverkoston seniorifoorumiin, joka oli todellakin inspiroiva. Oppia ikä kaikki! Seniorit ovat yhteiskunnassa voimavara eivät rasite. Seniorit ovat voimavara, jota vasta opetellaan hyödyntämään kunnissa. Voimavara, jolla on vaikutusta kunnan ja kuntalaisten arkeen ja valtava merkitys hyvinvointiin ja elinvoimaan.